Historia fajerwerków

Dawno, dawno temu w pewnej chińskiej wiosce- Hunan Province blisko miasta Liu Yang, wiódł spokojne życie znany, stary kucharz. Słynął on z przyrządzania wyśmienitych potraw.

Pewnego razu zapragnął zrobić coś wyjątkowego. Aby jeszcze bardziej podkreślić niezwykły smak swoich dań, udał się na świeże powietrze, aby to właśnie tam oddać się sztuce kulinarnej. Wędrując do swojej ‘’polowej’’ kuchni, zaopatrzył się we wszystkie produkty niezbędne do pracy i rozpalenia ogniska.

Los chciał, aby tym razem wybitny kucharz, stał się Prometuszem swoich czasów. W trakcie przygotowań, kuchmistrz pomylił składniki. Użył materiałów, które dostarczył mu brat chemik - siarki, węgla drzewnego oraz soli.

Jakież było jego zdziwienie, kiedy mieszanka w kontakcie z ogniem, zajęła się kolorowym płomieniem. Doświadczenie wywarło na nim wielkie wrażenie. Był ciekaw, co wydarzy się jeśli umieści mieszaninę proszków, później nazwaną czarnym prochem, w bambusowej tubie. Zgodnie z jego przypuszczeniami po odpaleniu wystrzeliła ona ku niebu z ogromnym hukiem.


Początkowo wynalazek chińskiego kucharza był używany do odstraszania złych duchów. Z biegiem czasu zaczęto dodawać coraz więcej składników, co spotęgowało efektowność wybuchów. Niesamowite widowiska świetlne zainspirowały cały świat, zwłaszcza Europę. Własną produkcję sztucznych ogni rozpoczęły Włochy, później Niemcy, Anglia itd.

W dzisiejszych czasach fajerwerki podkreślają wyjątkowość i oryginalność uroczystości. Wypełniają one niebo miliardami świetlistych efektów. Rozjarzone i błyszczące gwiazdy, piwonie, chryzantemy i palmy wybuchające na nocnym niebie, wzbudzają zachwyt u każdego z nas.



Materiały umieszczone za zgodą: http://www.fajerwerki.net.pl

Partnerzy: